de ruimte


Transformatieve Yoga

Ervaringen en denkbeelden manifesteren zich op alle niveaus in je leven, zowel lichamelijk alsook in je relaties, je manier van handelen, voelen en de situaties die je aantrekt. In jezelf bewust worden betekent zonder oordeel durven kijken naar alles wat in ons is zonder meteen te reageren vanuit een neiging, waardoor je toegang krijgt tot je hele potentieel. Hierin kan transformatie van gedachtepatronen plaatsvinden en kunnen keuzes geheel bewust genomen worden. Energie, ruimte en vrijheid worden zo op alle gebieden ervaarbaar.

Yogahoudingen werken niet allen op het fysieke lichaam maar ook op de chakra's of energiecentra. Deze energiecentra beïnvloeden het zenuwstelsel en het endocriene systeem. Door hun koppeling aan specifieke zenuwverbindingen en klieren werken ze via de hormoonhuishouding en roepen zo bepaalde emoties en gedachten op. In de transformatieve yoga staat zelfonderzoek centraal en wordt tijdens de uitvoering van de houdingen bewust gewerkt met de ademhaling en gekeken naar de gedachten die zich voordoen. Observatie en algeheel bewuste ervaring van de sensaties in het lichaam en energiesysteem leidt tot ontlading en nieuwe keuzemogelijkheden.

Door de relatief kleine groepen van max. 12 mensen krijg je veel persoonlijke aandacht en bepaal je zelf het les tempo. De opbouw van de lessen is geschikt voor beginners en gevorderden en de begeleiding is afgestemd op jouw eigen niveau. Er worden aanvullend op de reguliere lessen regelmatig Intensives en verdiepingslessen gegeven.


Inhoud van de lessen

Transformatieve Yoga

is gebaseerd op Asanas (lichaamshoudingen) in combinatie met Pranayama (energetische ademoefeningen), ontspannings- en meditatietechnieken. Dynamische houdingen op de meditatieve flow van de ademhaling, die gericht zijn op het versoepelen van het lichaam en het afstemmen van ademhaling en fysieke beweging, worden in de lessen afgewisseld met rustige houdingen, die op de diepere lagen werken en die men voor langere tijd in kan nemen.

Hierbij worden de lessen afgestemd op de individuele behoeftes van het moment en de wensen en grenzen van het lichaam.
De meditatieve character van de lessen is verstillend en naar binnen gericht, rustig en langzaam opbouwend. De houdingen zijn intens en worden met aandacht uitgevoerd. Hierdoor wordt de ruimte gecreëerd om volledig in het moment te zijn in plaats van alleen te focussen op de prestatie van het lichaam. De lessen duren 1,5h. In de gevorderden les worden de Asanas en Pranayamas intenser en langer uitgevoerd.Vroege Vogels & Flow Yoga

Deze lessen zijn sneller in tempo en duren 1h.  De Asanas (yogahoudingen) zijn uitsluitend dynamisch en worden op het ritme van de ademhaling uitgevoerd. Ze vloeien in elkaar over, waarbij er niet langer dan maximaal vijf ademhalingen in een houding verbleven wordt.

De Flow van de houdingen is gericht op het versterken en versoepelen van het lichaam samen met een gezonde en diepe ademhaling. De lessen zijn iets pittiger dan de Transformatieve Yoga.Herstellende Yoga

In deze lessen wordt alleen met zachte houdingen gewerkt, die herstel en regeneratie van lichaam - energiesysteem bevorderen. In periodes van veel drukte en/of stress, bij herstel van letsel en bij signalen van burn-out of wanneer lichaam en geest gewoon aan rust toe zijn, is dit de ideale manier van yoga beoefenen.


Stoel Yoga

Tanja is ook gecertificeerde stoel yoga docente. In deze lessen worden milde en zachte yogahoudingen vertaald naar een stoel waardoor deze bewegingsvorm voor iedereen bereikbaar is ongeacht de fysieke conditie.

Tijdens de les spreken we op een verantwoorde manier alle spiergroepen aan terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren. Een veilige en fijne manier om ook bij minder bewegingsvrijheid het lichaam fitter en de geest kalmer te laten worden.

Adem- en meditatieoefeningen zijn evenzeer onderdeel van de les als het leren synchroniseren van adem en beweging zodat er weer een natuurlijke stroming kan ontstaan.

Tsa Lung

Deze Tibetaanse vorm van yoga werkt intens op het subtiele lichaam of energie lichaam. De combinatie van adem retentie met fysieke bewegingen en visualisaties
brengt de wind-energie in het lichaam in beweging en maakt daardoor contact met de diepste plekken in ons systeem. De fysieke oefeningen zijn zeer dynamisch en krachtig en vormen een grote bijdrage voor het zelf-helende vermogen en de fysieke en mentale gezondheid.
De lessen worden gegeven door Samko, een Tibetaanse monnik, opgegroeid en zijn hele leven gestudeerd in Tibet. In verband met zijn vluchtelingen status zijn deze lessen op basis van donatie. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.